Referendum za udržitelný rozvoj Letňan

Již delší dobu nás v Letňanech trápí nekoncepční a nesystémová živelná výstavba. Centrum čtvrti se zahušťuje, lidé přicházejí o poslední ostrůvky zeleně a nemají kde zaparkovat. V okrajových částech Letňan pak na zelené louce vyrůstají nová sídliště s velkým počtem nových obyvatel, kde zoufale chybí infrastruktura a například letňanské základní školství se dostává na hranu svých kapacit.

Společně se spolkem Zdravé Letňany jsme se proto rozhodli iniciovat vypsání místního referenda, jež by ve třech otázkách, v případě schválení občany hlasováním, zamezilo zahušťování centra Letňan a růstu nových sídlišť na letňanské periferii bez příslušné infrastruktury, o kterou by se měl významným dílem zasloužit investor.

Pro vypsání místního referenda však potřebujeme vaši pomoc. Musíme posbírat přes dva tisíce podpisů občanů městské části, abyste vy, občané, mohli rozhodnout o tom, jak se mají Letňany rozvíjet. Podpisy sbíráme v rámci našich akcí na petičních stáncích Pirátů. Potkat nás můžete téměř každý týden v různých částech Letňan. Na stránce KONTAKTY lze najít podrobný rozpis našich petičních akcí. Petiční arch si zde také můžete stáhnout, vytisknout a sesbírat podpisy například mezi svými sousedy. Vyplněný arch si pak dle domluvy můžeme kdykoliv předat.

Děkujeme za vaši podporu!

ÚPLNÉ ZNĚNÍ PETICE ZA MÍSTNÍ REFERENDUM:

1) Označení území, na němž se konání místního referenda navrhuje

Území MČ Praha 18.

2) Znění otázky, popřípadě otázek, navržené k rozhodnutí v místním referendu

První otázka

Jste pro, aby MČ Praha 18 prostřednictvím svých orgánů v rámci své samostatné působnosti činila všechny zákonné kroky k tomu, aby uvnitř stabilizovaného území ohraničeného ulicemi Veselská, Tupolevova a Beranových nebylo možné realizovat žádné stavební projekty realizované soukromými investory spočívající ve výstavbě objektů pro bydlení (bytové domy) s podlahovou plochou větší, než 1 000 m2, a to zejména nevyslovila s takovou výstavbou svůj souhlas, nebo již daný souhlas, pokud je to právně možné a nezpůsobí to MČ Praha 18 významnou škodu, vzala zpět?

Druhá otázka

Jste pro, aby MČ Praha 18 prostřednictvím svých orgánů v rámci své samostatné působnosti činila všechny zákonné kroky k tomu, aby v rámci rozvojových ploch na území MČ Praha 18 byla realizována pouze taková výstavba objektů pro bydlení (bytových domů), jejichž zatížení hrubou podlahovou plochou v souhrnu za daný projekt nepřesáhne hodnotu 3 000 m2 na 1 hektar celkového území daného projektu v dosud nezastavěných oblastech a hodnotu 6 000 m2 na 1 hektar v transformačních oblastech dosud využívaných k jiným účelům (tzv. brownfields), a to zejména nevyslovila s takovou výstavbou či změnou územního plánu svůj souhlas, nebo již takový souhlas s výstavbou či změnou územního plánu, pokud je to právně možné a nezpůsobí to MČ Praha 18 významnou škodu, vzala zpět?

Třetí otázka

Jste pro, aby MČ Praha 18 prostřednictvím svých orgánů v rámci své samostatné působnosti vyjádřila svůj souhlas s výstavbou, či změnou územního plánu pro projekty s hrubou podlažní plochou určenou pro bydlení nad 1 000 m2 pouze za předpokladu, že negativní dopady takové výstavby v podobě zatížení existující infrastruktury (školství, zdravotnictví, sociální služby, doprava apod.) budou jednoznačně kompenzovány odpovídajícím navýšením kapacity takové infrastruktury, a to ze strany investora, Městské části Praha 18 a / nebo Hlavního města Prahy a to nejpozději v době dokončení takové výstavby, nebo její významné části, nestanoví-li uzavřená smlouva s MČ Praha 18 pozdější termín?

PODPISOVÝ ARCH KE STAŽENÍ A TISKU:

Podpisová listina referendum