I z opozičních lavic plníme program

Vážení spoluobčané,

máme zde září a to znamená dvě zásadní věci. V první řadě se děti a mládež opět vrací do školních lavic, a tak se sluší jim do dalšího školního roku popřát hodně úspěchů.

Zároveň však v druhé polovině září uplyne přesně rok od komunálních voleb, ve kterých jste Vy, občané Letňan, zvolili 23 nových zastupitelů naší městské části. Máme tak první příležitost bilancovat výsledky práce staronové koalice ANO, ODS, TOP09 a Přísahy.

V první řadě uplynulý rok ukázal, že koalice s opozicí nechce diskutovat a nechce jí dát ani adekvátní prostor. Nadále přetrvává situace okolo neobsazeného místa ve výboru pro otevřenou radnici a nerovného zastoupení v takřka všech výborech, např. ve výboru pro životní prostředí, kam nám nebylo umožněno vyslat vlastní zástupkyni na úkor Přísahy, která obsadila hned třetinu výboru. Během celého roku se také objevilo několik projektů nové výstavby, pro kterou však není dostatečně vyřešená infrastruktura, nebo tu stávající dokonce ještě pohltí (viz konec parkoviště Jančova). V létě pak občany nepříjemně překvapil hlavně chaos během velkých koncertů na letňanském letišti a také nezdařená seč trávníků, která způsobila jejich úplné usušení. Doufejme alespoň, že se v příštích měsících podaří radnici dokončit započatou opravu ulice Beranových. Přejme jí v tom štěstí.

Rád bych ale také představil výsledky naší, opoziční, práce za poslední rok. Mimo jiné se podílíme na kontrole dotačních řízení a veřejných zakázek. Naši zástupci a zástupkyně aktivně pracují v radničních výborech. Navrhli jsme také také změny směrem k otevřenější radnici a například jsme koalici dotlačili k zavedení přenosů z jednání radničních výborů, aby měli občané možnost dozvědět se maximum o tom, co se v Letňanech děje i prostřednictvím internetu. Žijeme přece ve 21. století. Proto na radnici otevíráme i témata jako jsou kvalitní primární prevence rizikového chování ve školách, či příprava infrastruktury pro elektromobily. Na Staré návsi již například jedna dobíjecí stanice pro elektroauta díky naší iniciativě zřízena byla, a to bez nutnosti rušit stávající parkovací místa, jak nepravdivě tvrdil kolega Červenka v předchozím vydání.

Tímto bych chtěl za letňanské Piráty poděkovat občanům za jejich podporu a především za to, že mají mnozí z nich odvahu přijít na radnici a veřejně vyjádřit svůj názor na jednání Zastupitelstva, či některého z výborů.