Budoucnost letňanského letiště!

Přinášíme aktuální zprávy ohledně budoucnosti letňanského letiště. Ministr dopravy Martin Kupka dnes ráno na tiskové konferenci oznámil plánovaný vznik nového mezinárodního veřejného letiště na místě dnešního leteckého areálu v Letňanech. Důvodem má být především problém týkající se přivedení linky metra na ruzyňské letiště Václava Havla. To se totiž i přes několik desetiletí diskusí a politických slibů stále nepodařilo. Ministerstvo se tak rozhodlo jít opačnou cestou a vybudovat letiště u metra.

Snímek obrazovky (46)
Zakreslení situace do mapy okolí

Nové mezinárodní letiště Letňany má být uzpůsobeno jak pro VFR, tak IFR lety a mělo by umožňovat nepřetržitý provoz. Hlavní dráha by měla měřit úctyhodných 2.700 metrů. Přistávací dráha 28 by také měla být vybavena systémem ILS CAT III.C pro bezproblémový provoz i za nulové viditelnosti. Naopak odletovou drahou bude pouze dráha číslo 10. Zamezí se tak rušivým přeletům nad centrem Letňan. Letiště by mělo být schopné pojmout i ty největší dopravní stroje světa jako Boeing 747-8 nebo Airbus A380-800. Za rok by zde mělo být odbaveno až 5 milionů cestujících.

Snímek obrazovky (48)
Snímek obrazovky (45)
Snímek obrazovky (49)

Výstavba letištní haly i ploch pro odlety a přílety začne již k prvnímu červnu tohoto roku. Přípravy na realizaci projektu letňanského Letiště, které pravděpodobně ponese jméno skončivšího prezidenta republiky Miloše Zemana, jsou už několik měsíců v plném proudu.Celý plán byl doposud úřady tajen. Proběhla však již úprava odletových tratí z letiště na Ruzyni z RWY 06+12. Momentálně už úřady čekají pouze na to, až vstoupí v platnost i změny příletových tratí na dráhu 24.

Snímek obrazovky (47)
Snímek obrazovky (50)

Během dnešní tiskové konference resortu dopravy byly veřejnosti odhaleny také podrobné nákresy, plány a vizualizace nového letiště. Ty přikládáme do galerie k našemu článku.

A co vy? Souhlasíte s výstavbou nového letiště? Líbí se vám navrhované zpracování a umístění? Napište nám do komentářů :)