Zprávy ze Zastupitelstva Letňan

26. září 2023

V pondělí 25.9. jednalo po letní přestávce opět Zastupitelstvo naší městské části a přesto, že byl program jednání výjimečně krátký, udály se na jednání podivuhodné věci. Mimo běžné technické agendy byl na programu také prodej několika pozemků. Především prodej pozemku v oblasti vstupu do lesoparku soukromé firmě vzbuzuje minimálně pochybnosti. Z praktického hlediska totiž nedává žádný smysl. V okolí dané parcely by měla v blízké budoucnosti probíhat rekonstrukce komunikace (prodloužení Veselské ulice), a tak není strategické se pozemku, kterého se oprava Veselské zcela jistě dotkne, vzdávat. Finanční situace kupující firmy také neodpovídá tomu, s jakými partnery by měla městská část obchodovat, a to obzvlášť v situaci, kdy společnost slibuje vznik občanské vybavenosti.

Koalice však na jednání opět ukázala nejen nepromyšlené hospodaření s veřejným majetkem, ale také absolutní neúctu k demokratickým institucím a pluralitě názorů. Na základě lživých obvinění, které byly ještě během jednání jasnými důkazy vyvráceny, byl náš zastupitel Eduard Horák kolicí ANO, ODS, TOP09 a Přísahy odvolán z výboru pro dopravu a majetek. Koalice se tedy nadále snaží omezovat principy rovného zastoupení v orgánech zastupitelstva. Vadí snad koalici, že zastupitel Horák upozorňuje na chyby v úředních postupech a snaží se radnici tlačit k maximální transparentnosti a dodržování předpisů? Nebo má snad koalice problém s tím, že je Eduard Horák hlasitým odpůrcem zániku a zastavění parkoviště v Jančově ulici, které koalice prosadila? Odvolání zastupitele Horáka z výboru za jeho názory a postoje je pouze dalším krokem, kterým koalice ANO, ODS, TOP09 a Přísahy ukazuje svoje pohrdání politickými oponenty i občany Letňan.